Europese media mogen Google geld gaan vragen

© web

Europese uitgevers van nieuws moeten van digitale platforms als Google geld kunnen vragen als zoekmachines fragmenten van hun verhalen tonen. Dat staat in een radicale copyrightherziening waarvan de Europese Commissie volgens de Financial Times momenteel de puntjes op de i zet.

Belangrijkste onderdeel van het ontwerpplan is dat uitgevers exclusieve rechten krijgen om hun content online beschikbaar te maken voor het publiek. Daardoor zouden diensten als Google News worden gedwongen overeenstemming met hen te bereiken voor het tonen van uittreksels van verhalen. Uitgevers worden in de voorstellen overigens niet verplicht om geld te vragen voor het tonen van een deel van het artikel.

De voorstellen, die in september moeten worden gepubliceerd, moeten de macht van grote online exploitanten indammen. Nu nog is hun marktaandeel op het gebied van bijvoorbeeld zoekresultaten nog zo groot, dat onderhandelingen tussen de zoekmachines en uitgevers uit balans zijn.

Verhoudingen

De herziening zal de verhoudingen tussen Silicon Valley en Brussel, die in toenemende mate steggelen over zaken als belastingen en privacy, er vermoedelijk niet beter op maken. De hervorming zou echter nodig zijn vanwege de slinkende inkomsten van nieuwsorganisaties, waardoor de diversiteit in het gedrang komt, zo zou staan in een intern document.

Spanje en Duitsland probeerden het al tevergeefs

Spanje en Duitsland hebben eerder al eens tevergeefs geprobeerd Google te laten betalen voor het tonen van nieuwsverhalen. Op een opgelegde Spaanse heffing reageerde Google met het platleggen van Google News in dat land. En in Duitsland besloten veel uitgevers na een enorme daling in bezoekersaantallen af te zien van hun geld om nog steeds op te duiken tussen de resultaten van de zoekmachine.

(ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content