Na bitcoin stijgen nu ook twee andere digitale munten naar recordhoogten

Ethereum © Getty Images/iStockphoto

De bitcoin-hysterie dijt uit naar andere cryptocurrencies, nu ook de waarde van de ether en de litecoin door het dak gaan. De forse stijging van de ether komt er nadat een aantal banken, waaronder KBC, aankondigden testen uit te voeren met de achterliggende blockchaintechnologie.

Eén ether is op moment van schrijven 577 euro waard, de helft meer dan de waarde die de munt maandag nog had. Toen kondigde een groep banken, waaronder KBC en het Zwitserse UBS, aan dat ze een privaat netwerk gaan testen dat gebaseerd is op ethereum-blockchain. Op 3 januari, treedt namelijk MiFID 2 in voege, nieuwe Europese wetgeving die meer transparantie vereist. De ethereum-blockchain, de technologie achter de virtuele munt, zou daar wel eens geschikt voor kunnen zijn.

In tegenstelling tot de technologie achter bitcoin, die speciaal ontworpen is om bitcoin-transacties te verwerken, zit achter Ethereum een veel flexibelere infrastructuur. De ethereum-blockchain is bijvoorbeeld prima geschikt voor smart contracts: programma’s om transacties of andere acties automatisch uit te voeren als aan bepaalde voorwaarden voldaan is.

De ether, de munt die gekoppeld is aan ethereum, staat daar op zich los van. “We testen de ethereum-technologie op een privé-netwerk, niet op de publieke ethereum-blockchain. Dus er is geen link met de koerswaarde van de ether”, verduidelijkt men bij KBC.

De waarde daarvan wordt, net als die van de bitcoin, vooral bepaald door speculatie. Al kan de slimme contractfunctie van ethereum wel gezien worden als ‘onderpand’ van de munt. En als banken die technologie in de toekomst gaan inzetten, dan kan dat de waarde ervan fors omhoog duwen.

Zilver

Ook de waarde van een andere digitale munt, de litecoin, steeg tot 280 euro, een stijging van 240 procent ten opzichte van vorige week. Die plotse stijging is moeilijker te verklaren, maar wellicht surft de munt mee op het succes van zijn grote broer, de bitcoin.

De litecoin, die in 2011 ontstond als een ‘lichtere versie’ uit de broncode van de bitcoin, kent iets hogere transactiesnelheden. ‘Als bitcoin goud is, dan is litecoin zilver’, wordt weleens gezegd. Mogelijk wordt erop gespeculeerd dat de enorme stijging die de bitcoin kende, ook aan de litecoin te beurt kan vallen.

Enthousiasme temperen

De litecoin werd ontwikkeld door voormalig Google-ingenieur Charlie Lee. Opvallend: die waarschuwde meteen voor het succes van zijn eigen munt. “Sorry dat ik het feestje verpest, maar ik moet het enthousiasme wat temperen”, schreef hij op Twitter. “Het beleggen in litecoin is extreem risicovol. Ik verwacht de komende jaren een dalende markt. We hebben eerder meegemaakt dat de munt 90 procent in waarde daalde. Wie daar niet mee om kan, koopt beter geen litecoin.”

Toch weerhield dat beleggers er niet van om méér digitale munten aan te schaffen. Op een bepaalde moment waren er zo veel transacties, dat Coinbase, eigenaar van een groot handelsplatform, de handel in ethereum en litecoin moest stopzetten. Een dag eerder stuurde het bedrijf nog een nieuwsbrief uit waarin het haar gebruikers waarschuwde om verstandig om te springen met beleggingen in cryptocurrencies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content