Ook General Motors ziet toekomst volledig elektrisch

© iStock

General Motors, een van de grootste autobouwers ter wereld, kondigt aan dat het helemaal zal overschakelen op elektrische voertuigen. Volgend jaar al wil de fabrikant twee nieuwe modellen op de markt hebben, in de volgende vijf jaar moet dat aantal groeien tot twintig.

GM-baas Mark Reuss wil niet zeggen wanneer de autobouwer de productie van diesel- en benzinewagens zal stopzetten. Maar de koers is duidelijk uitgezet, laat hij weten. In het volgende anderhalf jaar zal de fabrikant twee nieuwe modellen op de markt brengen, en tegen 2023 moeten daar nog eens achttien nieuwe modellen bijkomen.

“General Motors gelooft in een volledig elektrische toekomst”, zegt Reuss. “Dat zal niet plots gebeuren, maar GM engageert zich om het gebruik en de aanvaarding van elektrische voertuigen te promoten, via compromisloze oplossingen die tegemoet komen aan de noden van de klanten.”

GM ziet niet alleen brood in batterijtechnologie, maar denkt ook aan waterstof. Zo werkt het aan een vrachtwagen op waterstof die door twee elektrische motoren wordt aangedreven.

Snelle transitie

De aankondiging is het zoveelste teken aan de wand voor de klassieke verbrandingsmotor. China kondigde een verbod aan op wagens met een verbrandingsmotor en ook de Amerikaanse staat California evolueert in de richting.

Steeds meer autobouwers versnellen de transitie naar elektrisch aangedreven voertuigen. In de voorbije weken kondigden onder meer Volkswagen, Volvo en Nissan al gelijkaardige plannen aan. En deze week liet ook autobouwer Ford weten dat het de investeringen in de ontwikkeling van klassieke motoren terugschroeft. Ford wil de komende vijf jaar 4,5 miljard dollar investeren in nieuwe elektrische voertuigen en wil op korte termijn dertien modellen lanceren.

Dat GM nu ook de omslag maakt, heeft grote gevolgen voor de industrie. GM eindigde vorig jaar als derde grootste autobouwer ter wereld. Het bezit onder meer de merken Buick,

Chevrolet, Cadillac en Corvette en verkocht in 2016 wereldwijd tien miljoen voertuigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content