Review: Samsung S9+ versus Huawei P20 Pro

. © .

Zowel Huawei als Samsung brengen deze lente een nieuw vlaggenschip uit. De Huawei P20 moet het van zijn grote batterij en zijn slimme camera hebben, de Samsung S9 van zijn stijl en… zijn slimme camera. Wij vergeleken de twee toestellen voor u.

De redactie van Data News liep enkele weken lang met de nieuwe vlaggenschepen van Huawei en Samsung rond. Voor de volledige specificaties verwijzen we je alvast graag naar de uitgebreide artikels over de P20 en de S9.

De praktische vergelijking vind je hieronder.

Security

Els: Standaard ontsluit je de S9+ via Intelligent Scan. Dat is een combinatie van een irisscanner en gezichtsherkenning. Dat moet veiliger en beter in gebruik zijn dan een van de twee apart. Wat we merkten is dat die ontsluiting iets trager is dan de gezichtsherkenning van de P20 Pro. In donkere ruimtes doet de irisscanner bij momenten ook moeilijk. Hier helpt het vaak om alvast het licht van het (bijzonder heldere) scherm te gebruiken. Voor de extra security wil ik die seconde meer er wel bij nemen. Hoe dan ook werkt het systeem veel beter dan een vingerafdruk.

Kristof: De gezichtsherkenning van de P20 Pro werkt inderdaad prima en uiterst snel. We zijn er niet in geslaagd om de gezichtsherkenning te foppen met een foto. De vingerafdrukscanner doet het ook wel goed en ook al uiterst snel, maar zit wel heel erg dicht tegen de schermrand aan de voorkant. Dat is toch wel even wennen.

Batterijduur

Kristof: Ruim een dag bij vrij intensief gebruik en zo’n twee dagen bij normaal tot licht gebruik is wat ik in de praktijk uit de 4.000 mAh-batterij van de Huawei P20 Pro haal. Dat is zeker niet slecht, wel integendeel. Bovendien is de quick charge een zegen om in een kwartier of een half uur tijd snel de batterij bij te laden. Op een half uur tijd is de batterij alweer voor ongeveer de helft opgeladen. Geen ondersteuning voor draadloos laden helaas: dat mocht eigenlijk wel voor een toestel in deze prijsklasse.

Els: De S9+ heeft een 3.500 mAh batterij, die best lang zou moeten meegaan. De officiële specs spreken over 54 uur bij muziek afspelen en maximaal 15 uur bij internetgebruik over 4g. In de praktijk is dit toch wel gewoon een ‘één keer per dag opladen’ telefoon. Bij (bijzonder) licht gebruik gaat hij in onze test ongeveer twee dagen mee, wat voor een toestel met een extra helder scherm nog schappelijk is. Bij intensief gebruik (lees: meerdere uren mobiel gamen) moest hij na een uur of tien aan het stopcontact. Die laadtijd is dan wel weer bijzonder snel. En met de juiste apparatuur draadloos.

Ruim een dag bij vrij intensief gebruik en zo’n twee dagen bij normaal tot licht gebruik is wat ik in de praktijk uit de 4.000 mAh-batterij van de Huawei P20 Pro haal.

Bij dat intensieve gebruik viel ons trouwens ook op dat het toestel niet snel warm wordt. Samsung heeft duidelijk geleerd uit zijn problemen van de voorbije jaren, en de S9+ kan nu een uur of twee aan intensief draaien, voordat hij warm begint aan te voelen.

Kristof: De P20 Pro genereert vooral warmte wanneer hij én oplaadt én het scherm aanhoudt én mobiel internet gebruikt én via Bluetooth verbinding maakt. Een typisch opwarmscenario: een autoritje van pakweg een uur met de Waze-app, met de P20 Pro in de autolader.

Toch een negatief puntje over het energiebeheer. Blijkbaar houdt Huawei de touwtjes iets té strak in handen als het over apps en services in de achtergrond gaat. Zelfs wanneer alle energiebesparende functies uitstaan, wordt een app als BubbleUPNP (om muziek te streamen, nvdr.) letterlijk monddood gemaakt van zodra het scherm uit staat. De muziek stopt met spelen na één track. Hou je de P20 Pro aan de lader, dan is dat probleem ineens weg. Wat opzoekwerk in gespecialiseerde fora leert dat het probleem bij het energiebeheer van Huawei zou liggen dat net iets te fanatiek te werk gaat om energievreters te elimineren, vooral als het over audio en streaming gaat. Hopelijk iets wat via firmware of software updates opgelost kan worden.

Geluidskwaliteit

Els: De S9+ heeft Dolby Surround Sound die films en muziek voller doet klinken, maar dat ook echt wel alleen doet als je hem op een heel specifieke manier vasthoudt. Leuk, maar een mobiele telefoon gebruik je meestal mobiel, en dus in het openbaar, en tenzij je een hufter bent, betekent dat op de trein een hoofdtelefoon. Gelukkig is er wel een audio jack en Bluetooth. Geen klachten over de audiokwaliteit.

Kristof: Geen headphone jack meer in de P20 Pro, maar er wordt wel een verloopstukje meegeleverd om je oude koptelefoon toch aan te sluiten op de USB-C poort. Gelijktijdig laden kan dan niet meer, dus beter is om toch te investeren in een Bluetooth-koptelefoon. Pluspuntje wel : wanneer je de P20 Pro in landscape-mode kantelt, klinkt het geluid van de ingebouwde luidspreker in stereo omdat het oor-luidsprekertje dan ook gebruikt wordt.

Fotokwaliteit

De camera dan. Beide toestellen pakken uit met gelijkaardige functies: een AI en slow motion tot perfecte beelden bij heel laag licht.

Low light camera

Els: De camera is bij laag licht indrukwekkend. De S9+ maakt uitstekend gebruik van het licht dat voorhanden is, al mag je ook geen mirakels verwachten. We speelden wat met de camera in een donkere kamer en kwamen vooral tot de conclusie dat er wel ergens een lichtbron nodig is. Als je die dan vindt, krijg je wel verbazingwekkend mooie foto’s. We worden er bijna poëtisch van. Omdat de contrasten zo hoog zijn, doet deze foto, genomen bij alleen het licht van een laptopscherm, bijvoorbeeld aan de oude Nederlandse meester-schilders als Vermeer denken.

De low light camera van de S9 haalt nog veel detail en kleur uit een beeld genomen bij het licht van alleen een laptop.
De low light camera van de S9 haalt nog veel detail en kleur uit een beeld genomen bij het licht van alleen een laptop.© EB

Kristof: Drie Leica-camera’s aan de achterkant van de P20 Pro, daar verwachtten we veel van. En die verwachtingen worden ook grotendeels ingelost. We slaagden er bijvoorbeeld vlot in om een sterrenhemel te fotograferen, of een nauwelijks verlichtte tuin letterlijk te laten opklaren op foto. Nee, het resultaat van zo’n foto’s is niet ruisvrij uiteraard maar het blijft ronduit indrukwekkend hoeveel details deze camera toch oppikt zonder grote lichtbronnen in de buurt.

Huawei P20 Pro: Nee, deze foto is zeker niet haarscherp. Maar het enige licht was ook dat van de maan die komt piepen achter het dak.
Huawei P20 Pro: Nee, deze foto is zeker niet haarscherp. Maar het enige licht was ook dat van de maan die komt piepen achter het dak.© KVdS

Inzoomen

Kristof: 5x hybrid zoom waarvan 3x optisch – met dank aan één van de drie camera’s die als een telelens werkt, lezen we in de specificaties van de Huawei P20 Pro. En het moet gezegd: dat is de camerafunctie die na een drietal weken het meest gebruikt blijkt. Het is een verademing om objecten in de verte eindelijk scherp in beeld te kunnen nemen op een smartphone. Denk bijvoorbeeld aan inzoomen op baby-olifantjes in de dierentuin van Planckendael, of street-art aan de overkant van de straat leesbaar in beeld brengen. Maar ook werkgerelateerd halen we er voordeel uit: om van achter in een conferentiezaal snel een leesbare foto te maken van de slide die vooraan gepresenteerd wordt. De AI-chip herkent die slide overigens als een document, en trekt dan ook nog eens het perspectief goed.

Huawei P20 Pro: zo ziet een 5x hybrid zoom er uit. Ideaal om die schattige baby-olifantjes in Planckendael toch op de foto te krijgen.
Huawei P20 Pro: zo ziet een 5x hybrid zoom er uit. Ideaal om die schattige baby-olifantjes in Planckendael toch op de foto te krijgen.© KVdS

Els: De S9+ heeft een 2x optische zoom en een 10x digitale zoom. Dat klinkt spectaculair, maar de praktijk valt wat tegen. Bij fel ingezoomde foto’s gebeuren er vreemde dingen met het contrast en geeft het beeld de indruk alsof er een oude Photoshop-filter over is gegooid die alles wat cartooniger maakt. Omdat het detail in gewone foto’s al hoog is, is het meestal makkelijker om de foto van op afstand te nemen, en hem achteraf bij te knippen.

De S9+ heeft een 2x optische zoom en een 10x digitale zoom. Dat klinkt spectaculair, maar de praktijk valt wat tegen.

Super slow motion

Kristof: Toch wel een tegenvallertje op P20 Pro is de super slow-motion functie (960 fps). Die is beperkt tot één seconde opnametijd, waarbij je achteraf ook niet meer kan aanpassen welk deel van die seconde effectief in super slow motion getoond moet worden. Dat maakt dat het bijzonder moeilijk is om net dat éne moment in super slow motion op te slaan. Zoon of dochter die over een balk springt, een fles champagne die je ontkurkt, een glas wijn dat je inschenkt, een kaars die je uitblaast: allemaal scenario’s waar je dikwijls net naast het moment grijpt. Veel hangt ook af van het aanwezige licht, want de details gaan snel verloren. Bij TL-licht is de functie trouwens niet bruikbaar omdat alle flikkeringen van het licht zichtbaar zijn en de hele slowmotion-functie compleet om zeep helpt. Maar in ideale omstandigheden krijg je wél een geinig effect, zoals dit;

Els: In tegenstelling tot de P20 Pro, is de super slow-motion van de S9 wel handig in gebruik. Ze heeft bijna een point-and-shoot kwaliteit. Samsung heeft een functie ingebouwd die je een vierkantje op je scherm laat aanduiden. Wordt er binnen dat vierkant beweging gedetecteerd, dan start de slow-motion opname. Dat werkt goed. In zo’n 80 procent van de gevallen werd de slow-motion op het juiste moment gestart. Mits een klein beetje voorbereiding, kan je daar erg leuke dingen mee doen, en als je het wat in de vingers krijgt, lijkt het me zelfs mogelijk voor actiefoto’s.

Het enige probleem met dit systeem is de scherpstelling. Die is namelijk trager dan de slow motion opname, zodat je onderwerp vaak pas na het ‘slow-motion’ deel van je filmpje echt scherp in beeld komt.

In tegenstelling tot de P20 Pro, is de super slow-motion van de S9+ wel handig in gebruik.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

AI camera en andere functies

Kristof: De P20 Pro pakt uit met verregaande artificiële intelligentie. De AI-chip herkent verschillende scènes en objecten en past de instellingen automatisch aan. Dat gaat in de praktijk meestal goed, maar het probleem is net die ‘meestal’. Zo maakten we toch ook enkele foto’s waar de kleurbalans uiteindelijk helemaal verkeerd zat omdat de AI-chip bijvoorbeeld de instelling ‘Groen’ (grasmat op de voor- en achtergrond) koos wat de gezichten op de foto een overgesatureerd effect gaf. Je houdt er – ondanks de AI – dus best nog steeds je hoofd bij ook. Wat ook opvalt bij het bladeren doorheen je fotocollectie is dat heel wat foto’s die je na elkaar genomen hebt er toch telkens net iets anders uitzien (andere kleurenbalans, saturatie, scherpte/diepte etc.) al naargelang de modus die de AI-chip gekozen heeft. Gelukkig kan je de AI in de instellingen wel uitzetten, maar het punt zou net moeten zijn dat de AI niet meestal, maar altijd de correcte instellingen kiest.

Huawei P20 Pro: Afhankelijk van de scène die de AI-chip kiest (Groen, Landschap,...) verandert de kleurenbalans en de verzadiging en dat levert soms rare, ongewilde effecten op. Zeker wanneer je meerdere foto's na elkaar neemt, merk je duidelijk het verschil. Welke foto is dan nog kleurecht?
Huawei P20 Pro: Afhankelijk van de scène die de AI-chip kiest (Groen, Landschap,…) verandert de kleurenbalans en de verzadiging en dat levert soms rare, ongewilde effecten op. Zeker wanneer je meerdere foto’s na elkaar neemt, merk je duidelijk het verschil. Welke foto is dan nog kleurecht?© KVdS

Els: De S9 heeft veel minder voorinstellingen van de P20 Pro, laat staan dat hij mijn kat automatisch herkent. Wat we vinden, naast een schappelijke panorama-functie, is een speciale ‘food’ modus. Die legt een soort Instagramfilter over je foto, en vervaagt de buitenrandjes wat. We zijn niet… helemaal overtuigd, maar het eten ziet er zo wel lekker uit.

De 'food' modus moeten we vooral zien als een ingebouwde Instagram filter.
De ‘food’ modus moeten we vooral zien als een ingebouwde Instagram filter.© EB

Design

Els: Het uiterlijk van de S9 is uiteindelijk niet zo heel verschillend van de S8, of de S7. Met zijn afgeronde randen en zijn gebogen scherm is het toestel ondertussen zelfs vrij herkenbaar. Maar wel mooi. De S9+ is wat lichter dan de P20 Pro, ligt naar mijn gevoel wat beter in de hand en is ook gewoon wat… gracieuzer. Zeker de mooiere van de twee. Wat de P20 Pro dan wel heeft, is die kleurige gradient afwerking, die echt wel opvalt, maar die spijtig genoeg ook meteen achter een hoesje verdwijnt. Voor mij is de winnaar hier alvast de S9.

De Samsung S9 en S9+
De Samsung S9 en S9+© .

Kristof: Een hoesje is inderdaad onontbeerlijk voor de P20 Pro, ook al omdat de gladde behuizing een magneet blijkt voor vuile vingerafdrukken. De P20 Pro heeft trouwens ook een inkeping oftewel ‘notch’ bovenaan die de iPhone X zo kenmerkt. Die inkeping voor de camera zorgt voor meer bruikbaar beeldscherm, maar niet iedereen vindt dat even mooi. Wel positief is dat je die notch softwarematig kan uitschakelen

Huawei P20 Pro.
Huawei P20 Pro.© KVdS

.

AR Emoji’s

Els: Ik heb op geen enkel moment een AR Emoji nodig gehad in mijn leven.

Kristof: De P20 Pro kan geen AR Emoji’s maken. Ik voel geen gemis.

Extra’s

Els: Mijn belangrijkste frustratie met de S9+ is de ‘Bixby knop’. Die staat net onder de volumeknop, en zeker in het begin druk je daar vaak op als je bijvoorbeeld het toestel wilt afsluiten. En dan start Bixby op en ben je enkele seconden bezig om hem weer uit te krijgen. Het is van de Word Paperclip geleden dat ik me nog zo druk heb gemaakt om een assistent. Je kan, voor alle duidelijkheid, die knop deactiveren, al vereist de procedure dat je eerst een account aanmaakt voor Bixby, om hem dan weer uit te zetten. Samsung wilt duidelijk dat we met zijn allen Bixby gaan gebruiken, maar is daar iets te opdringerig mee. Niet de ideale manier om een geliefde assistent te bouwen.

Het is van de Word Paperclip geleden dat ik me nog zo druk heb gemaakt om een assistent.

Kristof: Pluspunten voor Huawei om in de P20 Pro te kiezen voor 128 GB opslag en 6 GB werkgeheugen. Goed om weten is ook dat dit toestel standaard dual sim ondersteuning biedt.

Conclusie

Els: De S9+ is een van de duurdere toestellen die je dit jaar kan kopen, maar het is dan ook een van de beste. Dit model is, op de camera na, niet radicaal vernieuwend tegenover de S8 van vorig jaar. De batterijduur, het scherm, het design zijn gelijkaardig. Van de nieuwigheden spreekt vooral de low light camera tot de verbeelding. Die heeft een echt praktisch nut, om bijvoorbeeld op een zomeravond of op een feestje toch mooie beelden te schieten. Andere extra’s zoals slow motion zijn handig in gebruik, en leuk meegenomen, maar dit lijkt me eerder een speeltje dan een functie die echt vaak gebruikt zal worden.

Kristof: De P20 Pro is het toestel waarmee Huawei zich voor het eerste helemaal tussen de ‘groten’ der aarde positioneert in het hoogste segment: een premium-toestel voor een premium-prijs. Terecht wat ons betreft: met dank vooral aan de potige batterij en de indrukwekkende camera-opstelling! Nee, perfect is de AI-chip niet en hier en daar laat het toestel wat steken vallen, maar dat haalt de claim van Huawei niet onderuit dat het met de P20 Pro voluit de concurrentie aan kan met de Apple iPhone X en de Galaxy S9+. Zouden we het zelfs de beste smartphone durven noemen die op dit ogenblik beschikbaar is? Ik denk het wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content