Vlaamse regering trekt vier miljoen euro uit om elke gemeente ‘slim’ te maken

© imec

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters trekt vier miljoen euro uit om van elke Vlaamse gemeente een ‘smart city’ te maken. De regering wil de proeftuin die in Antwerpen werd opgezet over heel Vlaanderen uitrollen.

Antwerpen werd begin dit jaar voorgesteld als de eerste smart city in Vlaanderen. De stad gaat honderden sensoren verstoppen in vuilnisbakken, waterleidingen, parkeerplaatsen en zelfs verwarmingsketels van inwoners, om alles met het internet te verbinden. De gegevens die dat oplevert, zullen op termijn opengesteld worden voor elke ontwikkelaar, een primeur in Europa. Sensoren in vuilnisbakken houden bijvoorbeeld in de gaten wanneer de ophaaldienst moet langskomen. Chips in waterleiding en riolering analyseren de waterkwaliteit en waarschuwen voor een mogelijke overstroming.

Projectoproep

Het project blijkt een succes en alle andere Vlaamse gemeenten kunnen nu bij de regering aankloppen voor budget. Ze hebben tot eind januari om een project in te dienen en tegen april zal een selectie worden gemaakt. Om hun project vorm te geven kunnen ze de hulp inroepen van het Leuvense onderzoekscentrum Imec.

“Het is tijd om city of things uit te rollen over heel Vlaanderen en Vlaanderen op de kaart te zetten als dé slimme regio”, zegt Philippe Muyters. Muyters wil dat de gemeenten de technologie niet enkel voor zichzelf ontwikkelen, maar meteen openstellen voor alle andere Vlaamse gemeenten. “We vragen alle Vlaamse gemeenten om na te denken over wat smart city voor hen kan betekenen en we vragen hen om samen te werken, met elkaar en met onderzoeksinstellingen.” .

De projectoproep werd dinsdag voorgesteld in Bonheiden, waar de gemeenteschool het fietsgedrag van de leerlingen monitort met chips en hen beloont met krediet op de kermis.

Partner Content