Review: bewakingscamera met hoge sensorresolutie

Axis Companion 360 dome ip-camera © Axis

We testten de Axis Companion 360, een compacte, bolvormige ip-bewakingscamera met een cmos-sensor van zes megapixel die zijn stroom betrekt van één ethernetkabel.

Axis Communications, dat al sinds 1984 bestaat, startte origineel als fabrikant van printservers. Vanaf midden de jaren negentig van de vorige eeuw specialiseert dit Zweedse bedrijf zich vooral in ip-beveiligingsoplossingen: camera’s, netwerkvideorecorders (nvr’s) en bewakingssoftware. Het zet vooral in op kwaliteit, waardoor de producten niet altijd even goedkoop zijn.

Door de toenemende concurrentie van vooral Aziatische fabrikanten met goedkopere ip-bewakingsproducten brengt Axis tegenwoordig ook producten uit die voor zijn doen betaalbaar zijn. De hier geteste Axis Companion 360 ip-bewakingscamera in ‘dome’-vorm (halve bolvorm) is daar een voorbeeld van.

Uitrusting

Op de beeldkwaliteit wordt hier niet bespaard: deze camera is niet groter dan de palm van een flinke mannenhand, maar heeft wel een cmos-sensor met een ingebouwde resolutie van zes megapixels die in het 360° overzichtsbeeld video’s met een resolutie van 2048 x 2048 pixels aan 30 fps kan opnemen, eventueel met wdr-dynamisch contrast.

Het voordeel van die hoge resolutie is een goede herkenbaarheid van gezichten, iets wat bij goedkopere camera’s met ‘slechts’ hd- of full hd-resolutie vaak te wensen over laat.

Waarop is er dan wel bespaard? De afdekplaat van de camera is van plastic en niet van aluminium zoals bij de duurdere camera’s van Axis. De camerabehuizing zelf is overigens wel van aluminium gemaakt.

De Companion 360 is verder alleen bedoeld voor gebruik binnenshuis. Bovendien werkt hij alleen met de twee software-oplossingen. Lokaal is dat de gratis Axis Companion software voor Windows of de gelijknamige Axis Companion app voor Android en iOS.

Via de cloud kan deze ip-bewakingscamera ook gebruikt worden in combinatie met Axis Video Hosting System (avhs), ‘video surveillance as a service’ die aangeboden wordt door partnerbedrijven. In België of Nederland zijn er echter momenteel nog geen leveranciers van avhs.

Behalve de camera, een visuele snelstarthandleiding en een boorsjabloon wordt niets meegeleverd. Voor schroeven, pluggen, kabel etc. moet je zelf zorgen.

De Companion 360 betrekt zijn stroom van power over ethernet (poe IEEE 802.3af/802.3at Type 1 Class 2 met een typische verbruik van 4,2 W en een maximaal verbruik van 6,49 W). Je hebt dus slechts één kabel nodig tijdens de installatie en die kun je netjes wegwerken achter de beschermkap en rond de interne geleiders van de camerabehuizing.

Deze camera heeft verder een hmdi type Da-videouitgang die beelden direct streamt naar een compatibele monitor en een microsd-sleuf voor locale video-opnames op een geheugenkaartje. De sleuf gaat overigens verborgen achter een metalen beschermplaatje dat je alleen kunt losschroeven met behulp van een torx t10-schroevendraaier, die niet wordt meegeleverd en die de meeste gebruikers normaal niet in huis zullen hebben.

Alle verdere technische details van de Axis Companion 360 vind je in dit pdf-document op de Axis-website.

Ingebruikname

De camera is zoals we al vermeldden alleen bruikbaar met de gratis AXIS Companion software, waarvan wij de Windows-versie probeerden. De software detecteert de camera automatisch.

Is er geen geheugenkaart aanwezig, dan kan men ook video’s bewaren op een netwerk-share. Nas’en zoals onze Synology- en AVM Fritz!NAS-nas’en worden automatisch gedetecteerd. De software helpt je bij het kiezen van een netwerkpad, maar de nodige rechten moet je uiteraard zelf instellen.

Standaard worden video’s in full hd-resolutie bewaard (1920p@15fps); dat vergt dagelijks gemiddeld 1 à 2 GB opslagruimte met h.264 compressie en Axis Zipstream-technologie. Achteraf kun je dit nog wijzigen.

Vervolgens dien je tijdens de installatie nog de ’tilt’-oriëntatie te kiezen. Waar is de camera geïnstalleerd? Aan het plafond, een muur of een bureau?

Na een overzicht van de gekozen instellingen, sluit je wizard en start de Companion software. Eventueel wordt eerst nog nieuwe firmware gedownload en geïnstalleerd. Dit gebeurt automatisch en kan enkele minuten duren.

Werking

Axis Companion is beschikbaar voor Windows, Android en iOS en werkt ook in het Nederlands. De download is gratis, maar je dient je wel eerst te registreren. Je beheert er tot zestien Axis-camera’s mee, ook vanop afstand via een beveiligde cloudverbinding. Je kunt drie toegangsniveaus definiëren: administrator, operator en viewer.

De software werkt eenvoudig. Met schuifschakelaars schakel je de bewegingsdetectie en continu opnemen in of uit. Verder kun je de camera-eigenschappen, de opslaginstellingen en de opnamekwaliteit bij bewegingsdetectie configureren.

De hoogste resolutie die je kunt kiezen is dan 1920p@30 fps voor het eerste kanaal met de hoge videokwaliteit en 640p@30fps voor het tweede videokanaal met lage resolutie (bedoeld voor mobiel gebruik). Het is mogelijk om een gebied af te bakenen voor de bewegingsdetectie. Daarnaast kan je ook een schema hiervoor instellen.

Geavanceerde beeldinstellingen zoals de lichtbalans of de antiflikkerregeling vind je onder ‘Beeldinstellingen’. Daar vind je ook de mogelijkheid om zogenaamde privacy-maskeringen aan te brengen, stukken van het beeld die zwart worden gemaakt (bijvoorbeeld omdat ze een deel van de openbare ruimte filmen, wat wettelijk verboden is). Je kunt meer dan tien van dergelijke maskeringen in het beeld aanbrengen.

Merk op dat de Companion software (momenteel?) niet de hoogste resolutie ondersteunt die deze camera kan leveren. Wij vonden in elk geval geen enkele manier om de resolutie hogere in te stellen dan 1920p@30fps.

Wel kun je de digitale ptz-functie (‘pan, tilt and zoom’) gebruiken, maar alleen in het ‘split view’ of bij het afspelen van opnames en dan nog alleen met de fysieke computermuis, niet met toetsen of een virtuele cursor die in het beeld wordt weergegeven.

Het valt daarbij inderdaad op dat zelfs sterk inzoomen op bijvoorbeeld een tekst nog tot een leesbaar resultaat leidt. De hoge sensorresolutie komt dus in dat geval wél van pas, al werkt de ptz niet zo soepel als we zouden willen.

Bij het afspelen van opnames kun je de snelheid traploos wijzigen van 1/8ste tot 8x. Er is ook een ‘Onderzoekmodus’ die toelaat om frame per frame door beelden te zoeken, in stappen van één, vijf, vijftien of dertig frames tegelijkertijd (minus of plus). Je kunt de aldus gevonden fragmenten lokaal bewaren in naar keuze mp4- of asf-formaat, bijvoorbeeld om ze door te spelen aan de autoriteiten.

De Companion 360 heeft geen ir-licht. Axis vermeldt dat de camera nog bij 0,3 lux bruikbare opnames kan maken, maar in het bijna-duister gaat de beeldkwaliteit er toch snel op achteruit en zijn bijvoorbeeld gezichten bijna niet meer te herkennen. Met een klein hulplicht zijn de beelden ook in het duister beter bruikbaar. Dat is iets om rekening mee te houden …

Conclusie

De Axis Companion 360 ip-bewakingscamera moet het vooral hebben van zijn hoge sensorresolutie en gebruiksvriendelijkheid, al kan de bijbehorende Windows-software hier en daar nog wel wat opsmuk gebruiken, vooral voor wat betreft de digitale ptz-functie die nog niet honderd procent vlot functioneert. In België en Nederland kennen wij momenteel nog geen leveranciers van de avhs-clouddienst die in combinatie met deze camera ‘video surveillance as a service’ levert, vooral interessant voor zelfstandigen en kleinere bedrijven. Maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen.

Prijs: 374 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content