Review LG G7 ThinQ: Helder van scherm en geest

© LG
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Nee, LG krijgt voor de G7 ThinQ alvast niet de prijs voor het meest originele design. ‘Been there, done that’, moeten de Zuid-Koreanen gedacht hebben na de modulaire, maar jammerlijk geflopte LG G5 van twee jaar geleden. Bij het vlaggenschip voor 2018 ligt de nadruk vooral op een drietal features: een ongezien helder scherm, ‘booming audio’ en een vleugje kunstmatige intelligentie.

We vergeleken het ontwerp van de LG G7 ThinQ onlangs al eens met dat van de OnePlus 6. Maar ook wanneer je het toestel naast een Huawei P20 Pro of iPhone X legt is het – aan de voorkant dan toch – echt zoeken naar de verschillen. Dat komt uiteraard vooral door de notch, de inkeping bovenaan het scherm waarin de voorste camera en enkele andere sensoren schuilgaan. Ben je niet zo’n fan van de notch (maar waarom koop je dan überhaupt een dergelijk toestel?), dan kan je de inkeping camoufleren door de statusbalk volledig zwart te maken. De P20 Pro van Huawei heeft dat trucje eveneens onder de knie, maar het New Second Screen van LG gaat nog een stap verder: je kan het balkje namelijk ook pimpen met allerlei kleurtjes en zelfs de afronding van de hoeken aanpassen. Compleet overbodig wat ons betreft, maar we geven het toch maar even mee.

Haarscherp

Over de kwaliteit van het 6,1-inch grote FullVision-scherm dan weer niets dan lof. Met een fenomenale 3.120 x 1.440 beeldpunten (QHD+ resolutie) is het werkelijk haarscherp. Het is, met een aspectratio van 19,5:9, ook een van de meest langwerpige displays op de markt. De schermranden links en rechts hadden voor zo’n toptoestel misschien wat dunner gemogen, maar LG compenseert dat met een feature die in de praktijk veel belangrijker is: Super Brightness. In deze modus licht het scherm nog helderder op dan in de normale hoogste stand, waardoor je zelfs in de volle zon nog een prima beeld hebt. Om de batterij te sparen schakelt Super Brightness zichzelf na een poosje automatisch weer uit.

Toch heeft het mooie scherm, en dan met name de hoge resolutie, wel degelijk een negatief effect op de autonomie van het toestel. In vergelijking met andere flagship telefoons snakt de G7 ThinQ relatief snel naar een stopcontact. Gelukkig stopt LG een snellader in de doos: na een half uur aan de stroom is de 3.000mAh batterij alweer voor de helft opgeladen. In combinatie met een wireless charger kan je deze telefoon trouwens ook draadloos opladen.

Kunstmatige intelligentie

Net als de Huawei P20 Pro beschikt de G7 ThinQ over een vleugje kunstmatige intelligentie. Ook bij deze smartphone wordt de AI vooral gebruikt voor het fotografiegedeelte. De camera herkent tal van objecten en scenario’s, van een skyline over huisdieren tot een lekker bord eten, waarna een slim algoritme automatisch de meest adequate instellingen kiest. Vaak gaat dat goed, maar niet altijd. Zoals bij onze kamerplant, die de ene keer herkend werd als een ‘vis’ en even later als een ‘overloopzwembad’… Bij dat soort missers wordt de foto waarschijnlijk niet beter, maar eerder slechter. Er is dus nog wat werk aan die AI Cam-functie van LG.

Review LG G7 ThinQ: Helder van scherm en geest
© LG

De AI keert ook terug in Google Lens, een nieuwe app van de zoekgigant die je op de G7 ThinQ oproept via een aparte knop, net onder de volumebuttons. De toepassing helpt je bij het identificeren van boeken, bezienswaardigheden en tal van andere objecten die de cameralens passeren. Jammer genoeg is Google Lens, net als de Google Assistant, bij ons nog niet beschikbaar. Als je de functies toch wil gebruiken, dan moet je de telefoon instellen op de Engelse taal.

De optiek van de G7 ThinQ bestaat uit een dubbele camera van 16 megapixel. Het onderste exemplaar is een Super Bright Camera: dankzij het grote diafragma van f1.6 schiet je zelfs bij slechte lichtomstandigheden nog aardige kiekjes met weinig tot geen ruis. Dat claimen wel meer fabrikanten, maar bij de G7 is het resultaat behoorlijk indrukwekkend. De tweede camera is dan weer een 107° groothoeklens voor (ondermeer) stedelijke of natuurlijke landschappen. Selfies tot slot worden vereeuwigd in 8 miljoen beeldpunten.

Doos als speaker

Zoals al aangestipt besteedde LG veel aandacht aan de geluidskwaliteit van de G7 ThinQ. De audiotechnici van het bedrijf bedachten een manier om de binnenkant van de behuizing als een resonantiekamer te gebruiken. Het resultaat is dat muziek of het geluid van films veel luider en krachtiger klinkt dan bij een smartphone met enkel mini-luidsprekers. Nog straf: wanneer je de telefoon op een massief oppervlak of een doos legt, dan zorgen de trillingen uit de resonantiekamer ervoor dat het volume en de lage tonen nog wat verder worden opgevoerd. Als je je bluetooth-speaker een keer bent vergeten, dan is de Boombox-functie van deze LG een prima (nood)oplossing.

De audiotechnici van LG bedachten een manier om de binnenkant van de behuizing als een resonantiekamer te gebruiken.

Wat de overige specificaties betreft: de G7 ThinQ wordt aangedreven door een Snapdragon 845 processor van Qualcomm en komt met 4 GB RAM en 64 GB interne opslag (uitbreidbaar via een microSD-kaart). Het toestel heeft gezichtsherkenning en een vingerafdrukscanner, is stof- en waterdicht met een rating van IP68 en draait van huis uit Android 8.0 Oreo.

Conclusie

De LG G7 ThinQ is niet de meest opvallende smartphone uit het topsegment, maar met zijn geweldige display, puike camera’s en straffe geluidskwaliteit heeft hij toch de nodige troeven. Van de artificiële intelligentie zijn we nog niet echt onder de indruk en de batterij had ook wel wat krachtiger gemogen. De hoge prijs van 849 euro valt dan ook niet te rechtvaardigen. Tot eind september geldt er echter een cashback-actie bij LG van 150 euro. En dat verandert de zaak: voor 699 euro willen we dit toestel best hebben.

Prijs: 849 euro (beschikbaar in de kleuren New Platinum Gray, New Aurora Black, New Moroccan Blue en Raspberry Rose)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content