Getest: de slimme stomer van Mealhero

© Mealhero

Na het werk te weinig tijd of goesting om nog in de kookpotten te roeren? De Gentse start-up Mealhero brengt vandaag een slimme stomer op de markt die in minder dan een half uur een gezonde maaltijd voor u klaarmaakt.

Voor de drukbezette millennial die snel én gezond wil eten, komt Mealhero met een alles-in-één oplossing: een dienst die ingevroren ingrediënten aan huis levert, een slimme stomer en een bijhorende app.

Je kan ofwel zelf je favoriete pakjes uit de diepvriezer halen, ofwel de app om inspiratie vragen. Het enige wat je dan nog moet doen is de stomer met water vullen, de ingevroren ingrediënten in drie bakjes leggen en op de aan-knop duwen. Daarna kan je gaan douchen, je mails checken of televisie kijken. Na twintig à dertig minuten laat je smartphone je weten dat je maaltijd klaar is.

In een wereld waarin we bellen met ons uurwerk en auto’s zelfstandig rijden, is het een logische volgende stap dat slimme technologie ook een rol gaat spelen op het vlak van onze voeding.

De slimme stomer is het geesteskind van Anton Claeys, Steven Debaere en Jeroen Spitaels die elkaar leerden kennen aan de Vlerick Business School in 2014. Het idee ontstond uit hun eigen ervaring. “We waren altijd tegen elkaar aan het klagen dat we geen tijd of zin in kookfiasco’s meer hadden als we ‘s avonds laat thuiskwamen, maar ook niet in de zoveelste ongezonde afhaalmaaltijd. Iets wat we ook in onze omgeving hoorden. Mealhero speelt precies daarop in”, aldus CEO Jeroen Spitaels. “In een wereld waarin we bellen met ons uurwerk en auto’s zelfstandig rijden, is het een logische volgende stap dat slimme technologie ook een rol gaat spelen op het vlak van onze voeding.”

Hoe werkt het?

De slimme stomer bevat drie compartimenten, die elk over een eigen verwarmingselement beschikken: één voor groenten, één voor koolhydraten en één voor vlees, vis of een vegetarisch alternatief. De verpakte ingrediënten hebben elk een eigen stoomprofiel en zijn voorzien van een RFID-tag die verbonden is met de cloud. Hierdoor herkent de stomer de ingrediënten, vertelt hij de gebruiker waar ze moeten geplaatst worden en weer hij hoe hij ieder compartiment moet stomen opdat alles op hetzelfde moment klaar zou zijn.

Is het écht gezond?

Diepvriesmaaltijden zijn lang miskend, maar daar is eigenlijk weinig reden toe. Als groenten meteen ingevroren worden, een belofte die Mealhero maakt, dan blijven de voedingsstoffen goed bewaard, waardoor ze net zo gezond zijn als verse groenten. Daarnaast is stomen een van de gezondste manieren om eten te bereiden, omdat de vitamines in de ingrediënten beter bewaard blijven.

Met de 200 beschikbare ingrediënten zijn momenteel tot 700 verschillende maaltijden mogelijk, waaronder ook veel vegetarische en veganistische. De food tech start-up hecht ook belang aan het ‘weet-wat-je-eet’-verhaal. Door de ingrediënten te scannen is hun herkomst en hun weg doorheen de voedselketen na te gaan. “Het hele proces heeft me altijd gefascineerd”, zegt Jeroen Spitaels, die is opgegroeid in het voedingsbedrijf van zijn familie. “Stomen is de ideale technologiekeuze, omdat je in geen tijd een volledig maaltijd kunt klaarmaken en het stomen van vriesverse ingrediënten erg gezond is.”

Maar is het ook te vreten?

Een prototype van de slimme stomer
Een prototype van de slimme stomer© PVN

Afgaand op één geproefd gerecht (kip, groentemix en noedels), zijn we tevreden over de smaak. De kip, vooraf gekruid, was prima klaargemaakt. Ook de groenten en de noedels waren best smaakvol. Je moet natuurlijk niet verwachten dat de slimme stomer de chef-kok van een sterrenrestaurant gaat evenaren, maar wat hij op 23 minuten wist te maken van drie ingevroren pakjes, was verrassend lekker.

Achteraf kan je in de app een score geven aan het gerecht. Op basis van je voorkeuren en op basis van je ingrediëntenvoorraad (alles wat uit je diepvriezer verdwijnt, wordt in de cloud bijgehouden), geeft de virtuele-chef-in-je-broekzak je specifieke maaltijdsuggesties.

Hoeveel kost het?

De ingrediënten uit de plaatselijke supermarkt zal je in de slimme stomer niet kunnen klaarmaken, je moet de diepvriesmaaltijden door Mealhero aan huis laten leveren. De prijs voor één maaltijd voor één persoon varieert van 6.5 tot 9 euro, afhankelijk van de ingrediënten en van hoeveel je er per levering bestelt. Dat is duurder dan wat je betaalt als je de ingrediënten zelf zou kopen en koken, maar goedkoper dan mocht je een gelijkaardige maaltijd laten leveren via Deliveroo. De prijs ligt wat in de lijn van een Hello Fresh-maaltijdbox. Al moet je er natuurlijk ook nog de prijs van de slimme stomer zelf bijrekenen. Die komt volgend jaar op de markt voor 319 euro.

Wie nu al overtuigd is van het idee, kan vanaf vandaag intekenen op het Kickstarter-platform. Dan krijg je voor 229 euro de slimme stomer en drie maaltijdboxen in september 2018 geleverd. Met de crowdfunding-campagne wil de Gentse start-up 65.000 euro ophalen om de productie van de stomers op te starten, de voedingsproductie uit te breiden en alles tot bij de eerste mealheroes te brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content