Amper 13 procent van de CIO’s is een vrouw

Sam Lloyd, de CIO van Telenet © .
Pieterjan Van Leemputten

Het aantal vrouwen aan de top van de IT-afdeling neemt maar gestaag toe. Bovendien is er geen garantie dat het een stijgende lijn blijft, waarschuwt Gartner.

Wereldwijd wordt slechts dertien procent van de CIO-functies ingevuld door een vrouw. Het goede nieuws is dat het om een stijging gaat ten opzichte van de 12 procent vier jaar geleden. Maar erg optimistisch voelt het niet aan. “Aan dit tempo zullen we aan 31 procent zitten tegen… 2090,” zegt Jenny Beresford, senior director analyst bij Gartner tijdens het Gartner Symposium.

Beresford waarschuwt dat die stijging bovendien niet gegarandeerd is. “Als we zelf te afwachtend zijn, dan kan het weer achteruit gaan. Verandering kan een generatie overslaan of terugslag krijgen vanuit de maatschappij. Als het huidige tempo niet verandert kan het even goed zijn dat we tegen 2030 weer op tien procent staan.” Maar Beresford wil ook niet te pessimistisch zijn: “We zien steeds vaker onderzoeken die de meerwaarde van diversiteit aantonen, er zijn meer STEM-opleidingen voor meisjes, niet alleen in het Westen, maar ook in China en Rusland.” Wel roept ze vrouwen op om zich te blijven onderscheiden. “Wat maakt van jou de logische leider van je (IT-)organisatie? Ben je innovatiever? Ben je een goede leider?” Daarbij wijst ze er ook op dat vrouwen vaak te discreet zijn over hun eigen succes. “Wees niet bang om je prestaties te delen. Vrouwen werden vroeger aangeleerd om niet te luid te zijn of niet te veel in de schijnwerpers te staan. Daar moeten we vanaf. Je houdt niet alleen jezelf tegen, maar ook zij die na je komen. Creëer credibiliteit voor andere vrouwelijke CIO’s, bouw je geloofwaardigheid op.” Dat pad effenen blijft belangrijk volgens Beresford. “We praten vaak over mentorschap, maar een significante katalysator is een kampioene hebben die steunt en vooruit helpt.”

Amper 13 procent van de CIO's is een vrouw

Denemarken en Zuid-Afrika leiden

Per regio lopen de cijfers sterk uiteen. Zo is Denemarken met 24 procent vrouwelijke CIO’s een van de koplopers, maar moet men het in het Verenigd Koninkrijk en Spanje met respectievelijk 10 procent en 8 procent stellen. Voor België heeft Gartner geen aparte cijfers. Zuid-Afrika is met 36 procent wereldwijd de koploper, al wijst Beresford er op dat dit vooral komt door quota door de overheid. Saudi-Arabië is dan weer het andere uiterste, daar staat de teller op nul procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content