Europese internetfilter een stap dichterbij

© iStock

Internetplatformen als YouTube, Facebook en Google moeten mogelijk alle video’s en muziek die gebruikers uploaden automatisch gaan scannen om te voorkomen dat er auteursrechtelijk materiaal zonder toestemming online komt te staan. In de commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement stemde een meerderheid (vijftien tegen tien) in met een dergelijke aanpassing van de auteursrechtenrichtlijn.

Volgens het beruchte ‘Artikel 13’ van de nieuwe Europese richtlijn voor auteursrechten moeten bedrijven automatisch de mogelijkheid inbouwen om bepaalde werken ontoegankelijk te maken als de rechthebbenden daarom vragen. Dat zou de aansprakelijkheid voor het posten van auteursrechtelijke beschermde werken verplaatsen van degene die het gepost heeft naar degene die het ‘host’. Ook zou een dergelijk systeem geen onderscheid kunnen maken tussen auteursrechtenschending en het gebruiken van teksten, video’s of afbeeldingen als citaat, satire of parodie. Dat wil zeggen dat ook internetmemes het risico lopen te worden tegengehouden door zo’n filter.

Daarnaast kan ook ‘Artikel 11’ van de nieuwe richtlijn grote gevolgen hebben. Daardoor zouden uitgevers een vergoeding moeten krijgen als een deel van een nieuwsbericht op internet wordt gezet.

Voorstanders stellen dat muzikanten, journalisten en uitgevers hiermee eerlijker worden betaald voor hun werk, maar anderen zien de maatregelen als een bedreiging voor het vrije internet. Een groep internetactivisten stuurde vorige week een open brief naar de EU. De brief, waarin ze erop wijzen dat Artikel 13 veel te ver gaat, werd ondertekend door Vint Cerf, Tim Berners-Lee en andere internetgrootheden.

Ook de Europese consumentenkoepel BEUC heeft kritiek op het commissiestandpunt. ”Het wordt hoog tijd dat copyrightwetgeving rekening gaat houden met consumenten die dagelijks video’s, muziek en foto’s creëren”, klinkt het.

Het Europees parlement stemt wellicht eind dit jaar of begin volgend jaar definitief over de aanpassing van de auteursrechtenrichtlijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content