FBI mag voortaan computers hacken, mogelijk ook in België

FBI-directeur James Comey. © Reuters
Pieterjan Van Leemputten

De FBI heeft de goedkeuring van de Amerikaanse senaat gekregen om zelf computers van verdachten te hacken. Dat beperkt zich mogelijk niet tot de Amerikaanse landsgrenzen.

De maatregel gaat meteen van kracht en stelt dat rechters een huiszoekingsbevel kunnen uitschrijven waarmee computers van op afstand worden gehackt en dit over heel het land. Volgers Reuters kan de maatregel mogelijk zelfs hacking van toestellen in het buitenland autoriseren.

De redenering achter de wet is dat de FBI zo verdachten kan traceren die technologie gebruiken om hun echte locatie te achterhalen. Maar ook het onderzoeken van gehackte of geïnfecteerde computers (bijvoorbeeld een botnet) kan zo worden vergemakkelijkt. Voorstanders zeggen dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen.

Veiligheidslekken

Dat is natuurlijk in de veronderstelling dat de FBI enkel verdachten hackt die achteraf schuldig blijken te zijn aan ernstige feiten. Zo kan het zijn dat een hackende overheid bijvoorbeeld veiligheidslekken gaat achterhouden die alle gebruikers van pakweg een browser of een telefoontype kunnen treffen.

Daarnaast is er het feit dat de VS de komende jaren onder leiding van toekomstig president Donald Trump staat. Hoewel de toekomstige wereldleider zowat elke twee uur van mening verandert, heeft hij in het verleden al aangegeven dat hij niet uitsluit dat hij politieke tegenstanders zou hacken.

NSA

Al moeten we ook nuanceren dat er voor niet-Amerikanen weinig verandert. Zo worden buitenlandse gebruikers al enige tijd met de regelmaat van de klok gehackt door de NSA. Daarbij hield de organisatie lekken achter in toestellen van Cisco en Fortinet.

Idem voor eerdere hack bij de Franse simkaartenmaker Gemalto, die ook aan de drie Belgische netwerkoperatoren levert. Recent nog raakte bekend dat ook de VUB en de RTBF de afgelopen jaren werden gehackt door de NSA. Of om het eenvoudig te zeggen: de kans bestaat dat u wordt gehackt door een Amerikaans overheidsorgaan. Alleen kan dat nu zowel de NSA als de FBI zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content