Google of Alexa: wie wordt het OS van uw woonkamer?

Google's advertentiecampagne op CES 2018 © .
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Op de CES-beurs kondigen steeds meer toestellen ondersteuning aan voor een AI-assistent zoals Alexa of Google Assistant. De strijd tussen giganten Google en Amazon lijkt een nieuw slagveld te hebben gevonden.

Toyota brengt later dit jaar auto’s uit met ‘native’ ondersteuning voor Alexa. Dat kondigde de autobouwer aan op de CES-technologiebeurs in Las Vegas. Toyota gaat Alexa standaard in de software stoppen voor zijn Entune 3.0 App Suite en de Lexus Enform App Suite 2.0 in enkele modellen dit jaar. Volgend jaar komen daar nog andere wagens bij. Met de app zullen chauffeurs Alexa kunnen gebruiken om nieuwsupdates te krijgen, te babbelen met hun mediasysteem, boodschappenlijstjes te maken enzovoort. De slimme assistent van Amazon krijgt er zo weer een platform bij. Eerder kondigden ook autobouwers Ford en BMW aan dat ze ondersteuning voor Alexa zouden voorzien.

Het besturingssysteem van de toekomst

Amazon is alvast druk bezig om de invloed van zijn AI-assistent uit te breiden over zo veel mogelijk toestellen. In de race om de thuisassistenten is Alexa de eerste die startte, en ook degene die aan het ‘winnen’ is. Het idee daarachter gaat als volgt: net zoals bij cloudopslag en agenda’s, is synchronisatie voor thuisassistenten alles. Je wilt dezelfde assistent voor je smartphone en je ‘smart home’, voor je auto en je televisie. Want als je in de auto je boodschappenlijstje dicteert aan Alexa, en je wilt dat later in de supermarkt opvragen met Cortana, dan gaat het mis als die niet met elkaar praten. Uiteindelijk is het de bedoeling een ecosysteem te creëren van gebruikers die dagelijks, misschien zelfs heel de dag, met je producten interageren, en zo die felbegeerde klantendata genereren voor de adverteerders.

Voor de futuristen gaat het zelfs nog verder. Als je echt gelooft in de toekomst van spraakgestuurde technologie, dan is degene met de meest gebruikte ‘assistent’ misschien ook degene die het besturingssysteem van de toekomst in handen heeft.

Echo Dot, een van de kleinere Amazon-speakers met Alexa
Echo Dot, een van de kleinere Amazon-speakers met Alexa© .

Spiegels en koelkasten

En op dit moment is Alexa de assistent die op meer platformen staat. De concurrentie komt van de eerder genoemde Cortana, Microsofts assistent, maar nog veel meer van Siri (Apple’s assistent) en Google Assistant (die verder geen vrouwennaam kreeg). Op CES, de grootste techbeurs ter wereld, die momenteel Las Vegas vult met techies, valt vooral de strijd tussen Amazon en Google op. Vorig jaar werd Alexa daar nog als ‘winnaar van CES’ uitgeroepen, omdat zoveel gadgets toen de assistent aan boord heisten. Dit jaar probeert ook Google een graantje mee te pikken.

Er wordt dan ook amper een gadget of toestel aangekondigd dat geen ondersteuning biedt voor minstens een van de twee assistenten. Google Assistant kan u gebruiken met verschillende smart speakers, zoals die van JBL en LG. De Assistant zit in slimme sloten, keukentelevisies, huiskamertelevisies en hoofdtelefoons. Alexa staat dan weer op de televisies van Sony en LG. En hoewel Alexa dus in verschillende auto’s wordt ingebouwd, heeft ook Google Assistant daar een plaatsje, voornamelijk via Android Auto.

Met haar achtergrond in een online retailer, staat Alexa bovendien op bijzonder veel witgoed. De digitale helper vind je op badkamerspiegels (waar ze het genetwerkte toilet op commando kan doorspoelen), op koelkasten (waar ze recepten voorleest) en meer. Al kan je je daarbij de vraag stellen of je de wereld wel zal veroveren met een pratende badkuip.

Een fabrikant als Whirlpool laat gebruikers zelfs gewoon kiezen, een beetje zoals je op je computer je standaard zoekmachine en browser moet instellen. De slimme ovens en microgolfovens van het merk laten bij opstart de keuze tussen Alexa en Google Assistant voor stemopdrachten.

HomePod
HomePod© .

En de anderen?

Hoewel Siri de eerste was die de spraakassistent bekend maakte bij het grote publiek, is ze een onderdeel van het Apple ecosysteem en werkt ze dus voornamelijk op Apple computers en iPhones. Het bedrijf stelde vorig jaar zijn eigen alleenstaande luidspreker voor, de HomePod, die nog niet in de winkel ligt. Cortana, Microsofts poging, kwam dan weer hopeloos laat op de markt. Haar doodsvonnis lijkt bovendien getekend nu Alexa wordt toegevoegd aan Windows pc’s, waaronder die van Acer, Asus en HP. Eerder beloofde Microsoft ook al dat Alexa en Cortana gaan samenwerken.

In pure ‘skills’, dingen die de assistent kan doen, is er dan ook een vrij grote kloof. Cortana kan 230 verschillende soorten opdrachten uitvoeren, terwijl Alexa, via allerlei apps, 25.000 skills tot haar beschikking heeft.

En dan is er nog Bixby, Samsungs eigen assistent, die voorspelbaar te vinden is in Samsung tv’s, koelkasten en smartphones. En nergens anders.

De Google Home Mini
De Google Home Mini© Google

Voor de Belgen

Wat betekent dat voor ons, Belgjes? Wij kunnen nog even zitten wachten tot de race een eind verder staat. De meeste toestellen die nu op CES worden aangekondigd liggen pas later dit jaar of volgend jaar in de winkel, en dan meestal nog eerst in de VS.

Bij de thuisassistenten zelf, is de keuze bovendien beperkt. Google Home, de luidspreker met spraakassistent, is niet verkrijgbaar in ons land (al kan je hem wel in Frankrijk of Duitsland gaan halen). De smartphone app kan je wel downloaden, op telefoons met Android Nougat of hoger. Echo speakers, met Alexa aan boord, kan je dan weer wel in ons land kopen.

En voor wie taal belangrijk vindt: Alexa spreekt alleen Engels. Google Assistant spreekt ook Frans en Duits, al is ze daar volgens de reviews voorlopig nog redelijk klungelig in. Nederlands is voorlopig nergens aan de orde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content