Nederland wil examen afnemen van zelfrijdende auto

© iStock

Wanneer zelfrijdende auto’s binnen enkele jaren de weg op mogen, dan moeten ze in Nederland eerst een rijexamen doen. Wordt dat naar behoren afgelegd, dan krijgt het autonoom rijdend voertuig een rijbewijs S, waarbij de S staat voor software.

Het Nederlandse Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), de dienst wegverkeer RDW en RobotTuner, een bureau in het Nederlandse Wageningen dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie in de mobiliteit, werken samen aan het zogeheten ‘Software Driving License Project’. Dinsdag presenteren ze de meest recente ontwikkelingen op dit gebied tijdens een congres op de Nationale Rijschooldag in Drunen.

Volgens de partijen is voor het toekomstige praktijkexamen van de autonoom rijdende auto een nieuwe manier van beoordelen nodig. Die moet niet alleen zijn gebaseerd op de techniek in de wagen, maar ook op de software waarin data zijn verwerkt gebaseerd op menselijk gedrag in het verkeer.

Het is de bedoeling dat het nieuwe rijbewijs eerst nationaal in Nederland wordt opgezet, gevolgd door een internationaal toelatingsproces. Het CBR wil de digitale beoordelingsmethodiek in de toekomst niet alleen voor intelligente machines, maar mogelijk ook voor menselijke bestuurders gaan hanteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content