Review: Huawei Mate 20 Pro versus OnePlus 6T

© .
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

De Chinese smartphonefabrikanten Huawei en OnePlus brengen deze week allebei een nieuw vlaggenschip op de markt. De Mate 20 Pro en OnePlus 6T hebben aardig wat met elkaar gemeen, zoals de allereerste in-screen vingerafdruksensor, al is er ook één gigantisch verschil: de prijs. Wij testten de toestellen grondig voor je uit.

Huawei en OnePlus lanceren elk halfjaar een nieuw toptoestel. Bij Huawei is dat beurtelings een model uit de P- en de Mate-serie, terwijl het bij OnePlus telkens om een upgrade van het vorige toestel gaat. Beide smartphones zijn duurder dan hun voorloper. Dat geldt vooral voor de nieuwe Huawei (999 euro) die zomaar eventjes 200 euro meer kost dan de Mate 10 Pro uit 2017. Prijzen van de 6T beginnen bij 549 euro waar de OnePlus 6 vanaf 519 euro in de rekken lag.

Er zijn twee redenen voor het enorme prijsverschil tussen de beide toestellen. Om te beginnen is de Mate 20 Pro technisch ronduit superieur en voorzien van de allerlaatste snufjes. Het is waarschijnlijk de beste Android-telefoon die je momenteel kan kopen. OnePlus staat dan weer bekend om zijn ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding. We kennen genoeg duurdere toestellen die qua specificaties niet aan de nieuwe 6T kunnen tippen. Voor een regelrechte shoot-out zijn de Huawei en OnePlus evenwel te verscheiden. In deze test daarom geen winnaars en verliezers, maar wel twee toppers binnen hun eigen prijsklasse.

Beeldscherm

Bijzonder aan de displays van beide toestellen is voor de verandering eens niet de notch oftewel inkeping, maar wel de in-screen vingerafdruksensor. De scanner zit bij beide toestellen ín het beeldscherm verwerkt waardoor dat nagenoeg de hele voorzijde van de telefoons kan inpalmen. Het is geen absolute primeur, want de Huawei Mate RS Porsche Design had het snufje vorig jaar al. Maar goed, die limited edition smartphone was met 1.395 euro (!) echt een gadget voor de happy few.

De vingerafdruksensor werkt op beide toestellen prima, maar reageert toch een fractie langzamer dan een klassiek exemplaar. En bizar: de registratie van een tweede vinger werd meerdere malen ‘vergeten’, en dat zowel op de Huawei als de OnePlus. Het zóu te kunnen maken hebben met (een bug in?) Android 9.0 ‘Pie’ dat standaard op deze toestellen draait. In dat geval zal een update het probleem vroeg of laat wel verhelpen. Overigens vinden we zo’n in-screen vingerafdruksensor vooral een leuke gimmick. Met een scanner aan de achterzijde is wat ons betreft niks mis, en tot nader order is die ‘oude’ technologie zoals gezegd nog altijd sneller.

De Mate 20 Pro en OnePlus 6T bieden trouwens allebei Face Unlock, of Gezichtsontgrendeling in het Nederlands. Maar de methode van Huawei zou wat veiliger moeten zijn, dankzij de zogeheten Dot Projector en IR-camera in de notch (die onder andere daarom een stuk breder is dan de inkeping van de One Plus). Het stelt de Mate in staat om, net als de duurdere iPhones, een echte 3D-map van het gezicht te maken.

Met hun schermen van respectievelijk 6,39- en 6,41 inch zijn de Mate en de 6T nagenoeg exact even groot. Het OLED-display van de Huawei is wel iets spectaculairder, met zijn gebogen aflopende zijkanten (zoals bij de Samsung Galaxy S9) en superhoge resolutie van 3.120 x 1.440 pixels daar waar het Optic AMOLED-display van de OnePlus afklokt op 2.340 x 1.080 pixels. De schermverhouding is identiek (19.5:9) en contrast en helderheid zijn op beide telefoons gewoon zeer goed.

De OnePlus 6T heeft een mooi en groot AMOLED-scherm
De OnePlus 6T heeft een mooi en groot AMOLED-scherm© .

Batterij

Het heeft even geduurd, maar met de Mate 20 Pro heeft nu ook Huawei eindelijk een toestel dat je draadloos kan opladen. Meer nog, de telefoon is ook in staat om draadloos de smartphone van een vriend of collega bij te tanken, dankzij een nieuwtje dat Wireless Reverse Charging heet. Ondersteunt het andere toestel de zogeheten Qi-standaard, dan volstaat het om de apparaten ‘rug tegen rug’ op elkaar te leggen. De batterij van 4.200mAh is zowat de krachtigste op de (Europese) markt. Volgens Huawei gaat de accu 33 procent langer mee dan die van de Samsung Galaxy Note9, en 38 procent langer dan de batterij van de iPhone Xs Max. Het toestel opladen gaat bovendien razendsnel dankzij de meegeleverde 40W SuperCharger: in slechts 10 minuten is de accu alweer voor 25 procent gevuld, na een half uur zit de Mate 20 Pro weer voor 70 procent vol. Om energie te sparen kan de Mate 20 Pro zijn hoge schermresolutie desgewenst automatisch verlagen, in apps die niet per se ultrascherp hoeven te zijn.

Bij de OnePlus 6T ligt een accu van 3.700mAh onder de motorkap. Die gaat 20 procent langer mee dan bij het vorige model en kan dankzij Fast Charge ook snel worden opgeladen (een half uur is voldoende voor een hele dag). Draadloos opladen behoort bij dit toestel dan weer niet tot de mogelijkheden.

Processor en geheugen

De Mate 20 Pro wordt aangedreven door Huawei’s nieuwe Kirin 980, een van de eerste chipsets die gebruik maakt van 7 nanometer-technologie. Met 1,6 keer meer transistors dan op een 10nm chipset is de nieuwe processor volgens Huawei 20 procent krachtiger en 40 procent energiezuiniger. De Kirin 980 herbergt ook een Dual-NPU, oftewel een dubbele Neural-Network Processing Unit, die een nieuwe rist AI-functies mogelijk moet maken. Een origineel voorbeeld daarvan: richt de camera op een stuk fruit, een pizza of ander voedsel, en de smartphone vertelt je onmiddellijk het aantal calorieën, met een nauwkeurigheid van 90 procent.

Het toestel komt voorts met 6 GB RAM en 128 GB opslaggeheugen. Die capaciteit kan worden uitgebreid via een nieuw type geheugenkaart, de Nano Memory Card, dat 45 procent kleiner is dan een klassieke microSD-kaart. In plaats van een NM Card kan ook een tweede simkaart worden geplaatst, bijvoorbeeld om privégesprekken en zakelijke oproepen van elkaar gescheiden te houden.

Processor van dienst bij de OnePlus 6T is de Snapdragon 845, momenteel de snelste chipset van Qualcomm. Qua geheugen heb je de keuze uit drie modellen: 6 GB RAM en 128 GB opslag, 8 GB RAM en 128 GB opslag (ons testtoestel) en 8 GB RAM met 256 GB opslag (met prijzen gaande van 549 tot 629 euro). Het is belangrijk dat je meteen het juiste model kiest, want de opslagcapaciteit van de 6T kan niet worden uitgebreid met een geheugenkaart. Het toestel biedt desgewenst wel plaats aan een tweede simkaart.

Zoals verwacht komen beide smartphones bijzonder goed uit ons benchmark-programma. De Huawei heeft de snelste hoofdprocessor, bij de OnePlus presteert de GPU (grafische processor) dan weer beter. De totaalscore is zelfs in het voordeel van de veel goedkopere 6T, al speelt het extra werkgeheugen (8 GB versus 6 GB) daarbij wellicht ook een rol. In de praktijk hoeft zoveel RAM wat ons betreft trouwens niet echt: ook met 6 GB is de OnePlus zonder twijfel nog meer dan snel genoeg (en houd je 30 euro in je zak).

Camera’s

Het grootste verschil tussen beide smartphones schuilt in de optiek. Net als de Huawei P20 Pro gooit de Mate 20 Pro er drie camera’s van Leica-makelij tegenaan. Ze zijn ditmaal niet onder elkaar gepositioneerd, maar – samen met de led-flitser – in een vierkant geplaatst. Het gaat om een hoofdcamera van 40 megapixel met diafragma f1.8, een 3x optische zoomlens van 8 MP en een ultragroothoeklens van 20 MP. De camera’s zijn wederom van topklasse, maar we onthouden vooral de nieuwe creatieve mogelijkheden. Denk aan een macrostand waarmee je van zeer dichtbij (tot 2,5 cm) toch nog haarscherpe foto’s schiet, verschillende AR-functies (augmented reality) en de mogelijkheid om te fotograferen en filmen in het cinematische 21:9-formaat.

De Huawei Mate 20 Pro gooit er opnieuw drie camera's van Leica-makelij tegenaan
De Huawei Mate 20 Pro gooit er opnieuw drie camera’s van Leica-makelij tegenaan© .

De OnePlus 6T moet het met één camera minder stellen, maar de specificaties mogen beslist gezien worden: een 16 én 20 megapixelaar, allebei met lensopening f1.7 en optische beeldstabilisatie. De fabrikant gaat vooral ook prat op de nieuwe Nightscape-functie, om stedelijke omgevingen bij nacht vast te leggen, en de Studio Lighting-feature die bij portretfoto’s een professionele belichting simuleert.

De Huawei maakt selfies in 24 megapixels, de OnePlus doet dat in 16 MP. Beide toestellen kunnen ook video inblikken in 4K UHD-kwaliteit.

Overige specificaties

Van de OnePlus 6T hebben we alle hoogtepunten intussen wel vernoemd, maar bij de Mate 20 Pro is dat rijtje nog wat langer. Zo is de telefoon stof- en waterdicht volgens de IP68-rating, uitgerust met extra nauwkeurige gps-technologie die zelfs te midden van hoge gebouwen nog prima werkt, en kan het toestel bogen op het Android Enterprise Recommended (AER) certificaat. Dit label moet bedrijven vertrouwen geven in het selecteren, implementeren en beheren van Android-apparaten en -services die voldoen aan de hoge eisen van de onderneming.

Tot slot melden we nog dat deze Huawei en OnePlus geen klassieke 3,5mm audio-jack meer aan boord hebben. Beide fabrikanten leveren wel een USB-C-adapter mee, zodat je je ‘oude’ hoofdtelefoon toch nog kan inpluggen. Huawei stopt ook nog een stel oortjes in de doos, bij OnePlus is dat een optie: hun Type-C Bullets Earphones kosten 19,95 euro.

Conclusie

Kort maar krachtig: de Mate 20 Pro is een van de duurste, maar misschien ook wel de beste Android-smartphone die je vandaag kan kopen. Het toestel is bloedsnel, uitgerust met topcamera’s en zit tjokvol met – soms onvermoede – functies, zoals Wireless Reverse Charging. De beduidend goedkopere OneNote 6T biedt dan weer onwaarschijnlijk veel waar voor zijn geld, waaronder een in-screen vingerafdruksensor, een mooi en groot AMOLED-scherm en niet te vergeten opvallend veel rekenkracht. Kiezen is niet echt moeilijk: het hangt eigenlijk alleen van je budget af…

De Huawei Mate 20 Pro is vanaf 2 november verkrijgbaar de kleuren Twilight en Black. Op 9 november volgt er nog een derde model in Midnight Blue. De OnePlus 6T is vanaf 6 november verkrijgbaar in Midnight Black en Mirror Black.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content