Tesla onthult model Y

Model Y © Tesla

Automaker Tesla heeft zijn nieuwe betaalbare SUV onthuld, de Model Y. Topman Elon Musk presenteerde de elektrische wagen in de ontwerpstudio van het bedrijf in Hawthorne. De standaardversie van de Model Y moet vanaf 2021 verkrijgbaar zijn.

De Model Y is een zogenoemde cross-over, waarin kenmerken van normale passagiersauto’s worden gecombineerd met die van een SUV, een groter type personenauto met vierwielaandrijving. Tesla hoopt hiermee de aansluiting te vinden bij de vraag van Amerikaanse consumenten die hun sedans veelal inruilen voor de terreinwagens voor alledaags gebruik.

De standaardversie van de Model Y gaat volgens Musk 39.000 dollar kosten, omgerekend zo’n 34.500 euro. Deze auto kan met een volle accu 340 kilometer vooruit. Duurdere versies, die al in het najaar van 2020 te koop zijn, krijgen een groter bereik.

Tesla staat vooral bekend als maker van dure elektrische bolides, maar probeert sinds 2016 voet aan de grond te krijgen op de markt voor middenklassers. Het bedrijf introduceerde in dat jaar de Model 3, die vanaf 35.000 dollar leverbaar moest zijn. De bouw van de auto’s begon evenwel met veel duurdere versies, om zo de kosten voor de introductie sneller terug te verdienen. Begin maart was de eerste Model 3 leverbaar met het beloofde prijskaartje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content