Test: De Huawei Mate 10 Pro vs. de LG V30

LG V30 Vs. de Huawei Mate 10 Pro © .
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Met de Mate 10 Pro en V30 lanceerden Huawei en LG zopas twee nieuwe smartphones uit het hogere segment die op het eerste gezicht sterk aan elkaar gewaagd zijn. We onderzochten welk toestel het meeste waar voor zijn geld biedt.

Fabrikanten als Huawei en LG brengen tegenwoordig niet één maar twee flagship-telefoons per jaar uit. Begin 2017 verschenen ook al de P10 en de G6. Met de nieuwe Mate 10 Pro en V30 mikken de Aziatische kemphanen vooral op gebruikers voor wie het gerust een maatje meer mag zijn: beide Android-toestellen pakken uit met een reusachtig display van liefst 6-inch. Gelukkig zorgen de smalle schermranden ervoor dat de buitenmaten al bij al nog binnen de perken blijven. LG paste dat designtrucje al eerder toe bij de G6, voor Huawei is het de eerste keer.

Beeldscherm

Grootste blikvanger op beide smartphones is zonder meer het FullVision OLED-display dat door de afwijkende verhouding van 18:9 (in plaats van 16:9) wat langer oogt dan gebruikelijk. Het beeld van de LG is een fractie helderder en de kleuren zijn nét iets levendiger, maar zodra je het toestel een tikkeltje schuin houdt treedt er een (lichte) blauwe zweem op. Niet heel storend, maar bij de Huawei blijft dit verschijnsel uit. Het grootste verschil zit ‘m in de resolutie: waar de Mate 10 Pro zich beperkt tot Full HD-kwaliteit (2.160 x 1.080 pixels) gooit de V30 er 2.880 x 1440 beeldpunten tegenaan, ook wel QHD+ resolutie genoemd. Met het blote oog is het verschil echter nauwelijks te zien. Winnaar: héél nipt de V30, mede omdat de schermranden van de LG nog nét iets dunner zijn dan bij zijn opponent.

Huawei vs. LG: 0 – 1

LG V30
LG V30© .

Batterij

De Huawei Mate 10 Pro heeft met 4.000mAh niet alleen op papier de krachtigste accu van de twee (LG koos voor een 3.300mAh batterij), ook in de praktijk zingt de Chinese smartphone het net iets langer uit. Na vier uur simultaan bingewatchen op Netflix met volle helderheid was de Huawei nog voor 72% gevuld tegenover 67% voor de LG. De iets lagere schermresolutie werkt hier overigens ook in het voordeel van de Mate 10 Pro: meer pixels slurpen meer energie. Hoe dan ook, de batterijen van beide toestellen gaan zelfs bij intensief gebruik makkelijk een volle dag mee, en bovendien leveren beide fabrikanten een krachtige snellader mee. Een lege Mate 10 Pro zit na een half uur laden alweer voor 58 procent vol, de V30 doet niet veel slechter met 50 procent. Het vlaggenschip van LG kan desgewenst ook draadloos worden opgeladen, via een optioneel accessoire, maar de punten zijn in dit geval voor Huawei.

Huawei vs. LG: 1 – 1

Pure power

De Mate 10 Pro wordt aangedreven door Huawei’s eigen Kirin 970 processor, bij de V30 ligt een Qualcomm Snapdragon 835 in het vooronder. Dat zijn twee bloedsnelle krachtbronnen, en dat wordt dan ook weerspiegeld in de benchmark-tests waarin beide toestellen quasi dezelfde score neerzetten. Dat de Huawei een fractie sneller is heeft ongetwijfeld ook te maken door het ruimere werkgeheugen van 6 gigabyte (de LG V30 draagt 4 GB mee). Maar in de praktijk merk je hoegenaamd geen verschil: de ene app start op de Huawei een fractie van een seconde sneller op, de andere toepassing voelt zich net iets lekkerder op de LG. Dit kan trouwens ook te maken hebben met het besturingssysteem: de Mate 10 Pro draait van huis uit al Android 8.0 terwijl de V30 (nu nog 7.1.2) de Oreo-update pas in de loop van 2018 krijgt. Huawei claimt overigens dat de Kirin 970 ‘s werelds eerste smartphoneprocessor is met een eigen Neural-Network Processing Unit oftewel NPU. Dankzij dit stukje kunstmatige intelligentie zouden bepaalde taken op termijn almaar sneller uitgevoerd kunnen worden. Maar voorlopig is het eigenlijk uitsluitend de camera die daarvan profiteert. Wat ons betreft een ex-aequo en een punt voor allebei.

Huawei vs. LG: 2 – 2

De Huawei Mate 10 Pro
De Huawei Mate 10 Pro© .

Camera’s

Aan de achterzijde vinden we bij beide toestellen, pal boven de vingerafdruksensor, een dubbele cameralens. Huawei koos voor een samenspel tussen een 20 megapixel monochroom camera (zwartwit dus) en een 12 MP kleurencamera van partner Leica, allebei met lensopening f/1.6. Dankzij dit – voor smartphones uitzonderlijk – grote diafragma valt er extra veel licht op de sensoren, wat met name bij minder goede lichtomstandigheden voor betere kiekjes zorgt, met meer details en minder ruis.

De camera van de Mate 10 Pro
De camera van de Mate 10 Pro© .

LG op zijn beurt combineert een gewone camera van 16 MP (ook f/1.6) met een 13 MP groothoeklens van 120° en f/1.9. De fotokwaliteit is bij beide smartphones van een hoog niveau, maar als je (sterk) inzoomt blijken de opnames van de V30 nét iets scherper en meer gedetailleerd. Een andere troef van LG is dat je op elk moment naar de groothoeklens kan switchen, waardoor er in de breedte aanzienlijk meer informatie op je foto past. De Mate 10 Pro is dan weer de betere keuze voor zwartwitopnames en portretfoto’s, dankzij het fraaie bokeh-effect waarbij de achtergrond op natuurlijke wijze onscherp wordt gemaakt.

De camera van de LG V30
De camera van de LG V30© .

Bovendien beschikt de Huawei over kunstmatige intelligentie, o.a. dankzij ruim 100 miljoen ‘aangeleerde’ foto’s en composities. Hierdoor worden tal van scènes onmiddellijk herkend (landschappen, mensen, bloemen, voedsel, …) waarna het toestel automatisch de beste camera-instellingen kiest. Handig om heel snel een mooie foto te maken. Je zal zelf moeten bepalen welke features je het belangrijkst vindt; van ons krijgen beide smartphonecamera’s een punt.

Huawei vs. LG: 3 – 3

Overigespecificaties

Een laatste overeenkomst is dat de Mate10 Pro en de V30 allebei stof-en waterdicht zijn, al doet de LG dat met zijn IP68-certificering nét iets beter dan de Huawei (IP67). Daarnaast hebben beide telefoons ook enkele unieke features. Zo biedt de V30 absoluut de beste geluidskwaliteit dankzij de Hi-Fi Quad DAC (digitaal-analoogomzetter) die getuned is door B&OPlay. Je vindt in de verpakking bovendien ook een hoogwaardige headset van het gerenommeerde Deense audiomerk. Verder onthouden we van de V30 het ‘always on display’ (allerlei nuttige informatie op het scherm in de standby-stand) en de gezichts- en stemherkenning, als extra ontgrendelmogelijkheden. Een troef van de Mate 10 Pro is dan weer het ingebakken opslaggeheugen van 128 GB (niet uitbreidbaar), waar de V30 het met 64 GB moet stellen (al kan je dat desgewenst wél uitbreiden, via een microSD-kaart). En ook niet te onderschatten: met een draadloze muis-toetsenbordcombinatie, een monitor én een USB C-naar-HDMI-kabel (van zo’n 25 euro) tover je de smartphone van Huawei in een handomdraai om tot een desktopachtige computerervaring. Ook hier dus weer een gelijkspel.

Huawei vs. LG: 4 – 4

Conclusie

Zelden zagen we twee topsmartphones die zo aan elkaar gewaagd zijn als de LG V30 en de Huawei Mate 10 Pro. Moesten ze exact even duur zijn, dan hadden we wellicht een lichte voorkeur voor de LG. Dat toestel is net iets dunner en compacter, en de groothoeklens en sublieme audiokwaliteit zijn twee hele fijne extra’s. De realiteit is echter dat de V30 met € 899 honderd euro duurder is dan zijn naaste rivaal. Daardoor is er uiteindelijk maar één conclusie mogelijk, en dat is dat de Huawei Mate 10 Pro (€ 799) het meeste waar biedt voor zijn geld.

Links: de Huawei Mate 10 Pro, Rechts: de LG V30.
Links: de Huawei Mate 10 Pro, Rechts: de LG V30.© .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content