Zoekmachine Bing opnieuw bereikbaar in China

© REUTERS

Chinezen kunnen weer gebruikmaken van Bing, de zoekmachine van Microsoft. De site was woensdag en donderdag niet toegankelijk. Dat kwam door een blokkade door de Chinese autoriteiten, maar dat was een technische fout, geen poging tot censuur, meldt persbureau Bloomberg.

Internetgebruikers maakten zich zorgen dat de autoriteiten opnieuw een buitenlandse website hadden geblokkeerd, toen pogingen om de webpaginacn.bing.comte openen sinds woensdag enkel foutmeldingen als resultaat gaven.

Verschillende gebruikers op de socialenetwerksite Weibo meldden nu dat de zoekmachhine opnieuw bereikbaar is. Dat werd onafhankelijk bevestigd door een journalist van Bloombergin China.

Bing is de enige grote buitenlandse zoekmachine die toegankelijk is vanuit China. De zoekmachine houdt zich aan de censuur, kritische sites worden niet getoond en zoektermen als Tibet en mensenrechten leveren geen treffers op. Ook Microsoft-dochter LinkedIn houdt zich aan die Chinese regels.

Die censuur was voor Google juist de reden om het land jaren geleden te verlaten. Ook diensten als Twitter, YouTube, Facebook en WhatsApp zijn heel moeilijk bereikbaar vanuit China. Ze zitten achter de Grote Firewall, zoals de censuur wordt genoemd. Via virtuele privénetwerken zijn ze nog wel te bezoeken, maar China werkt die verbindingen de laatste tijd steeds meer tegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content