De Acer Chromebook Spin 15 is een vrij forse en zware Chromebook, met een weliswaar stijlvol zilverkleurig haarlijndesign met afgeronde hoeken.

Design, toetsenbord, scherm

Het chassis oogt als aluminium, maar bestaat uit stevig aanvoelende kunststof. Rond het 15,6-inch Full-HD, door Corning Gorilla Glass beschermde IPS LCD-aanraakscherm bevinden zich vrij brede schermranden: in hetzelfde formaat zou ook een randloos 17-inch scherm passen. Het scherm heeft een pixeldichtheid van 141 PPI.

Het verlichte toetsenbord is ruim bemeten, maar een apart numeriek klavier ontbreekt. Vrij grote, naar boven stralende luidsprekers aan weerszijden van het toetsenbord laten daarvoor onvoldoende ruimte.

Ook het aanraakgevoelige vlak, compleet met geïntegreerde klikfunctie, is voldoende groot. Hetzelfde geldt voor de brede polssteunen aan weerszijden.

Het scherm draait 360 graden, zodat je er een grote Chrome-tablet van kan maken, of de laptop in tentvorm of displaymodus neerzetten om een presentatie of video te bekijken of aan anderen te tonen.

De schermkwaliteit is goed, maar het scherm heeft standaard een opvallend gele schijn. Via 'Instellingen' regel je de kleurtemperatuur, maar eigenaardig genoeg dien je daarvoor eerst de 'Nachtverlichting' in te schakelen. Vervolgens kies je via een schuifschakelaar een koelere of warmere kleurtemperatuur. Die blijft ook behouden als je de 'Nachtverlichting' weer uitschakelt. Nu, dat is een eigenaardigheid van Chrome en niet van Acer.

Uitrusting

De Spin 15 is verkrijgbaar met dual-core Intel Celeron N3550 of quad-core Intel Pentium N4200 processoren van de Apollo Lake-generatie, naar keuze met 4- of 8GB RAM (in één geheugenlatje) en 32- of 64GB eMMC-opslagruimte, uit te breiden via een MicroSD-geheugenkaartje.

Wij testten de topversie (CP315-1H) met N4200, 8GB ram en 64GB eMMC Flash. Zoals bij alle Chromebooks is 100GB cloudopslag bij Google Drive gratis voor één jaar inbegrepen.

Er zit geen aparte video-uitgang op, maar de USB-C poort stuurt mits de juiste adapter ook een DisplayPort-videosignaal uit. Daarnaast zijn er twee USB-A poorten. (In de technische informatie worden foutief twee USB-C poorten vermeld.) Deze laptop heeft geen ventilator en werkt muisstil. De 720p-webcam heeft een breed gezichtsveld en ondersteunt HDR-kleurverbetering.

Acer wijzigde niets aan de standaardinterface van Chrome.

Prestaties

Volgens de de fabrikant houdt de accu het gemiddeld veertien uur uit. In de CrXPRT Battery-test zien we een autonomie van ruim achttien uur. In de PCMark for Android-accutest noteren we een autonomie van bijna negen uur. Dat zijn autonomiecijfers waarvan men bij een Windows-laptop alleen maar kan dromen.

Conclusie

De Acer Chromebook Spin 15 is een capabele, maar vrij grote laptop die je ook als forse Chrome-tablet kan gebruikten. Chrome OS ondersteunt voortaan Linux en evolueert tot een volwaardig Mac- en Windows-alternatief. Dan is een Chromebook een goedkoper alternatief, bovendien met een veel langere autonomie dan een Mac- of Windows-laptop.

Prijs: ca. 459 euro

Bron: www.diskidee.be