Review: ip-bewakingscamera met Sony beeldsensor

Zyxel Aurora © Zyxel

We testten de Zyxel Aurora Cloud Access Camera die is uitgerust met een full hd beeldsensor van Sony en daardoor geen infrarood-nachtzicht nodig heeft.

De Zyxel Aurora Cloud Access Camera heeft een eigenzinnige, driehoekige vormgeving die echter méér dan zomaar een gimmick is. Dankzij het driehoekige ontwerp kun je de Aurora op vele plaatsen opstellen: aan de muur, op een magnetisch oppervlak, met het meegeleverde statief, zonder dat statief of met een ‘tripod’ (niet meegeleverd).

Deze witgrijze camera gebruikt een hoogwaardige 2,1mp cmos-beeldsensor van Sony met 1080p of 720p resolutie en een beeldhoek van 145 graden. Opnames gebeuren in h.264 videoformaat en aac audioformaat.

De Aurora werkt samen met de videobewakingsserver (Surveillance Station) in Synology nas-servers.

Ingebruikname

Vóór je de camera kunt gebruiken, dien je een myZyxelCloud-account te creëren. Dat doe je via de app voor iOS en Android. E-mail en wachtwoord volstaan, maar je dient wel op een verificatielink te klikken in een e-mail die Zyxel je toestuurt.

Vervolgens klik je op ‘Please add a camera’: de app is voorlopig Nederlandsonkundig, maar die e-mails die je ontvangt zijn wél in het Nederlands. Volg de verder instructies om de camera in enkele stappen met je wifi-netwerk te verbinden.

De opvallende driehoekige led-streep omheen de lens op de voorkant geeft via allerlei kleuren de nodige statusinformatie. Zodra de verbinding succesvol gelegd is, brandt de led stabiel groen.

Het nogal opvallende led-licht is gelukkig via de app uitschakelbaar, maar dit is een kwestie van aan of uit. Schema-instellingen of de mogelijkheid om de statuskleuren zelf voor bepaalde gebeurtenissen aan te passen, zijn vooralsnog niet beschikbaar.

Werking

De Zyxel Aurora-app is dan ook een ‘work in progress’, want de Aurora camera is nog niet zolang op de markt; Zyxel zal naar eigen zeggen allerlei functies toevoegen. Tijdens onze test slaagden we er trouwens niet in om de Aurora te raadplegen in een webbrowser via de myZyxelCloud: de camera werd niet gevonden in ons netwerk en hem manueel toevoegen via mac-adres en serienummer lukte evenmin. We hebben dit tevergeefs met verschillende recente webbrowsers geprobeerd.

Veel hulp geeft Zyxel op dit moment niet. Er is geen faq of volwaardige handleiding; bij problemen kun je alleen een webformulier invullen. We verwachten dat dit zal verbeteren wanneer de Aurora wat langer op de markt is. In tegenstelling tot de app werkt de webinterface wel in het Nederlands, op voorwaarde dat je browser in die taal is geconfigureerd.

Via de app regel je gebruikelijke instellingen zoals het inschakelen van de microfoon en de manier waarop waarschuwingen gegeven worden (via de app, via e-mail).

Je kunt tot vijfentwintig bewegingsdetectiezones definiëren. De app verdeelt het camerabeeld in evenveel detectievierkantjes, die je met je vingers selecteert.

Praktijk

De Aurora gebruikt een erg lichtgevoelige cmos-chip van Sony, die zelfs in bijna-volledig duister (maar niet meer als het echt helemaal donker is) bruikbare opnames maakt zonder hulp van infrarood licht.

De beeldkwaliteit is goed, maar bij slechte lichtomstandigheden is het moeilijk om gezichten te herkennen. Dat ligt meer aan de sterke compressie van de opnames dan aan de intrinsieke kwaliteit van de Sony-lens. Binnenkort brengt Zyxel Aurora-accessoires op de markt, waaronder een alarmsirene, een alarmpieper en een PoE (power over ethernet)-module.

Conclusie

De Zyxel Aurora plaats je overal gemakkelijk, heeft veel configureerbare detectiezones en biedt tweeweg-communicatie. Hoewel de Sony-lens erg lichtgevoelig is,missen we een infraroodlicht dat in het volledige duister een bruikbaarder beeld zou opleveren. Beelden worden in de app nogal sterk gecomprimeerd, zodat gezichten niet steeds goed herkenbaar zijn. Ook is de app nog niet in het Nederlands.

Gemiddelde prijs: 181 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content