Deze app helpt je aan klussers

© Kluster

Nu de wetgever bijklussen in de deeleconomie toestaat, kunnen ook de tools ontwikkeld worden omdat vlot te doen verlopen. De Vlaams-Brabantse start-up Kluster zorgt voor een platform waar klusser en klant elkaar kunnen vinden.

Nu elke Belg tot 5100 euro per jaar mag bijverdienen tegen het gunstig belastingtarief van tien procent, wordt bijklussen veel gemakkelijker. Toch in principe, want je moet de jobs natuurlijk wel vinden. Nochtans zijn die er wel, zo stelt Klusteroprichter Jochen De Bie. “Veel vakmannen hebben geen tijd voor kleinere taken als eenvoudig tuinonderhoud, poetsen,… En dus is er ruimte voor gewone mensen met kennis om dat in hun plaats te doen.”

Samen met zijn partner Sam Roose ontwikkelde De Bie op eigen kosten een app die een platform biedt aan klussers en klanten om elkaar te vinden. Bezwaarlijk een nieuw idee, zo geeft hij ook toe. “Maar we proberen het verschil te maken door uit te gaan van de uit te voeren klus in plaats van de klusser. Doordat de klant niet zijn klus moet plaatsen, maar op zoek gaat naar beschikbare klussers in zijn buurt die een bepaald soort werk aanbieden, kan hij beter de prijzen vergelijken. Een extra troef is onze ingebouwde chatfunctie, waardoor je snel en gemakkelijk verder kunt afspreken. Ook het ratingsysteem in twee richtingen – zowel van klant naar klusser als omgekeerd – is een troef. En natuurlijk gebeurt ook de hele financiële afhandeling binnen in ons systeem, want dat vereist de wet.”

Tweeduizend klussers

Het businessmodel van Kluster is eenvoudig op elke transactie wordt een kleine fee genomen, die evolueert naarmate iemand meer klussen uitvoert. Sinds drie weken is de app live. “En we zien al de eerste transacties gebeuren en chatgesprekken ontstaan”, zegt De Bie. “We hebben dan ook al tweeduizend klussers beschikbaar. Nu willen we op zoek naar meer gebruikers. Voorlopig doen we dat enkel met online advertenties via Facebook en Google, want als zelf-gefinancierd bedrijf is ons budget niet erg groot.

Kapitaal is er dus nodig. “Dat is de volgende stap dus”, zegt De Bie. “Het is nog vroeg, maar als we willen groeien, zullen we dat nodig hebben. We plannen een eerste kapitaalronde eind dit jaar, begin volgend, en dan zien we wel hoeveel we binnenhalen. Hoe meer we krijgen, hoe meer er mogelijk is. In elk geval is de app gebouwd met het idee om te schalen, dus we willen zeker naar het buitenland. We wachten daarvoor enkel af hoe de wetgeving in andere landen evolueert.”

Want de deeleconomie is overal een heikele kwestie, maar vindt De Bie dat onterecht. “Er is kritiek gekomen van zelfstandigen op deelsystemen als dat van ons, maar de klussen die via ons platform worden geregeld zijn niet van het soort die door professionelen worden gedaan. Daarvoor zijn ze te klein. En daarbij is er ook veel nood aan sociale hulp, zoals boodschappen doen voor ouderen, wat al helemaal niet door de professionele sector wordt verzorgd. Er is dus plaats voor Kluster.”

Kluster

Maatschappelijke zetel: Geetbets

Aantal vennoten: 2

Op zoek naar bijkomend kapitaal: Ja.

Website: www.kluster.work

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content